יום שלישי, 5 ביוני 2012

הודעה לעיתונות:
לחצי כאן לכתבה בהארץ

ממצאים ראשונים מ"מדד הביטחון של נשים": הגורמים העיקריים לתחושת חוסר הביטחון בקרב נשים אינם מלחמות ופיגועים אלא נושאים הנוגעים באלימות מינית ובמצב הכלכלי

המדד יוצג לראשונה בכנס שיתקיים ביום רביעי (6/6) בתיאטרון הסאריא, יפו, בהשתתפות ארגוני הנשים בישראל ויעסוק בגורמים לביטחון ואיום בחייהן של נשים

"מדד הביטחון של נשים" הוא פרויקט מחקר הבודק כיצד נשים תופשות ומגדירות את הגורמים לחוסר ביטחון בחייהן. המדד נועד לשנות את השיח הציבורי ולשים במרכז סדר היום סוגיות הקשורות לביטחון, רווחה, ואיכות חיים של נשים בישראל.

המדד, המתפרסם זו הפעם הראשונה, נערך בהתבסס על ראיונות עם יותר מ-700נשים ממגוון קבוצות אוכלוסייה – מזרחיות, אשכנזיות, דוברות רוסית ופלסטיניות, כולן אזרחיות ישראל. במסגרת המדד, יבדקו מדי שנה תפישותיהן של נשים לגבי ביטחון ואיום בחייהן. פרויקט "מדד הביטחון של נשים" משותף לשישה ארגוני נשים: נשים נגד אלימות, כיאן-ארגון פמיניסטי, אשה לאשה- מרכז פמיניסטי חיפה, אסוואת- נשים לסביות פלסטיניות, קואליציית נשים לשלום, ופרופיל חדש.

"'מדד הביטחון של נשים' מראה כי נשים חשות שהן מופקרות על ידי השלטון לצורות שונות של אלימות ודיכוי", אמרה אסיה איסטושינה, חוקרת בפרויקט, "עד היום השקענו כסף, מחשבה ואנרגיה בהבטחת הביטחון בעזרת אמצעים כמו 'כיפת ברזל', המדד מצביע עכשיו על צורך לייצר חשיבה מחודשת לגבי מה שמגדיר את הביטחון שלנו".

במסגרת המדד, נשים דרגו את פחדיהן הגדולים ביותר. נשים מכל קבוצות האוכלוסייה קבעו כי גורמי האיום הגדולים ביותר הם האפשרות לתקיפה ברחוב חשוך, מצב כלכלי, וכן האפשרות לאובדן הבית (אצל פלסטיניות אזרחיות ישראל). האפשרות של הפצצה, פיגוע או מלחמה דורגו במקומות הרביעי והחמישי הנמוכים – אצל יהודיות ופלסטיניות כאחד.

"67% מהיהודיות ו-79% מהפלסטיניות חיות בחרדה מתמשכת מפני תקיפה מינית. אצל 61% מהנשים, המצב הכלכלי מעורר רמת חרדה גבוהה, אין מפתיע בהתחשב באפליה המתמשכת בשוק העבודה", אמרה איריס זמיר, חוקרת בפרויקט "מדד הביטחון של נשים". לדבריה, "אנחנו רגילים לחשוב על 'ביטחון' כעל נשק וטילים אבל צרכי הביטחון של נשים מראים שעלינו לשנות את התפישה הזאת, ולהתחיל לחשוב על ביטחון במונחים של כלכלה, מגדר וביטחון אישי. המשמעות היא שעל הממשלה להשקיע בתחומים אלה".

בשנתיים האחרונות עלה גל של חקיקה אנטי-דמוקרטיות בכנסת, בין השאר בצורת חוק הנאמנות וחוק הנכבה. "מדד הביטחון של נשים" מגלה באופן מובהק כי קמפיין הימין משפיע על נשים. 72% מהנשים הפלסטיניות אזרחיות ישראל פוחדות מאוד שיגורשו מישראל, ו-79% מהן פוחדות להיעצר בידי הרשויות. בנוסף, כ-87% מהן פוחדות מאוד לאבד את ביתן.



"מדד הביטחון של נשים" מראה כי החברה מפעילה יותר אלימות מינית וניצול מיני כלפי נשים רוסיות. 38% מהן דיווחו שהותקפו מינית על ידי אדם שלא הכירו, לעומת 16% באוכלוסייה היהודית הכללית. בנוסף, 27% מהנשים דוברות רוסית דיווחו כי הותקפו מינית בקרב מלאו להן 16. עוד מראה המחקר כי 3.8% מהיהודיות דווחו על גילוי עריות. בחישוב כלל האוכלוסייה, משמעות הנתון היא כי בישראל לפחות 150 אלף נשים עברו גילוי עריות בחייהן.